Parametry jakości wody wynikają z jej wizualnej oceny oraz analizy składu chemicznego. Taka informacja pozwala nam ocenić jakie metody uzdatniania są wskazane. Uzdatnianie wody jest zatem procesem dostosowania jej właściwości fizykochemicznych do wymagań wynikających z jej przeznaczenia. Polega na doborze odpowiednich filtrów oraz efektywność usuwania danych zanieczyszczeń. Ocena jakości wody oparta jest na analizie fizykochemicznej wykonanej w profesjonalnym laboratorium (stacje sanitarno-epidemilogiczne, laboratoria kontroli środowiska lub laboratoria na wyższych uczelniach). Na tej podstawie dokonuje się doboru metody uzdatniania wody. Mikroorganizmy znajdujące się w wodzie pitnej stanowią zagrożenie dla zdrowia człowieka. Dlatego często woda pitna, zanim trafi do spożycia przechodzi proces dezynfekcji, który polega na zniszczeniu chorobotwórczej flory. Przede wszystkim chodzi o deaktywację mikroorganizmów, hamowanie ich wzrostu i reprodukcji. Spokrewnionym procesem jest steryzlizacja, w czasie której jednak zabijane są zarówno szkodliwe jak i nieszkodliwe dla zdrowia człowieka mikroorganizmy.